Sunday, February 21, 2010

Walau Apa Pun Alasan Anwar, Tindakannya Itu Meletakkan Negara Dalam Keadaan Sulit

Oleh Cikgu Bashid

1 Saya sebenarnya tidak mahu bercakap lagi tentang Anwar. Saya sudah hampir melupai Anwar setelah apa yang dia buat ke atas negara ini. Lagi pun sudah ramai yang memperkatakan tentang dirinya dan apa yang pernah dia dilakukan.

2 Tetapi sebagai seorang guru yang hanya mengajar perkara yang benar dan baik saya tidak akan membiarkan apa yang Anwar lakukan ke atas negara ini sampai menjadi ikutan anak-anak didik saya sedangkan dengan jelas perbuatan Anwar itu salah.

3 Tulisan saya ini bukan untuk memberitahu Anwar tentang apa yang beliau lakukan, tetapi ditujukan kepada anak didik saya yang sedang membesar dan bakal menggantikan kepimpinan yang ada sekarang. Generasi pelapis yang bakal menerima negara ini dan seluruh legasi pemimpin terdahulu dan sekarang.

4 Saya sedar tulisan ini tidak penting buat Anwar setelah nasihat yang lebih mudah didapatinya daripada rakan-rakannya dari dalam dan luar negara. Tetapi tulisan ini begitu penting kepada anak-anak didik di seluruh negara yang sedang belajar menilai dan membuat keputusan yang mana satu baik untuk negara ini dan yang mana pula tindakan yang perlu dielakkan sama sekali.

5 Jika anda percaya yang Anwar akan menghentikan permainan ini, anda silap besar.Tidak. Dia tidak akan berhenti kecualilah Allah mengehndakinya. Dia amat biasa dengan cara-cara sebegini dan kalau ada pun cara lain dia hanya ada satu cara lagi, iaitu meneruskannya.

6 Berhenti setelah amat biasa melakukannya, itulah satu-satu kesukaran buatnya. Apa dia peduli sama ada cara itu betul atau salah; bermoral atau tidak.Yang penting wujud dirinya. Asal dia wujud, dia akan melakukannya.

7 Yang penting dia harus menciptakan keriuhan dan kegemparan sebab diam akan menggganggu ketenteramannya. Tenang, diam dan sepi itu akan menghantui dirinya dan akhirnya itu akan membunuh jiwanya.

8 Jadi dia tidak akan membiarkan situasi menjadi diam dan tenang agak lama. Dia harus menciptakan keriuhan yang baru, sementara keriuhan sebelumnya masih belum pudar sepenuhnya.

9 Anwar akan menutup yang salah dengan membangunkan yang salah.Semua orang tahu itu termasuk anak saya yang berada di Tahun Lima. Dan tak mustahil kesalahan yang berikutnya lebih besar daripada kesalahan yang sebelumnya.

10 Saya tidak mahu mempertikaikan kes liwatnya yang sedang dibicarakan di mahkamah. Selepas sesuatu itu dibawa ke mahkamah, biarkan mahkamah yang memutuskannya. Ini pendirian saya yang tidak boleh diganggu gugat sejak dahulu lagi.

11 Sebabnya mudah. Saya dididik di bawah sistem pendidikan yang pernah mengajar saya tentang kedaulatan undang-undang, keluhuran perlembagaan dan kesopanan serta kesusilaan.Saya juga diajar tentang pemisahan bidang kuasa antara eksekutif, legislatif dan judiciary.Dan inilah juga perkara-perkara yang saya ajar kembali kepada murid-murid saya.

12 Sebab itu saya tidak pernah bergembira dengan cara-cara yang boleh memalukan seseorang termasuk Anwar atau Saiful atau sesiapa sahaja dalam proses keadilan sedang dilakukan ke atas diri mereka yang terlibat melalui sistem perundangan yang ada di negara ini.

13 Selagi seseorang itu tidak dibuktikan bersalah, dia tidak bersalah. Saya jelas tentang itu. Sesiapa pun patut faham tentang itu termasuk Anwar sendiri. Sebab itu Anwar tidak patut berbuat sesuatu yang boleh mengganggu proses mahkamah. Dalam tempoh keadilan cuba dilakukan ke atas dirinya dan diri Saiful, Anwar patut menonjolkan sikap "baik" dengan bersabar, tenang dan menunjukkan sikap jauh lebih matang daripada Saiful jika dia yakin yang dirinya berada di pihak yang betul.

14 Tetapi apa yang dibuat oleh Anwar selepas itu dan selain itu, itulah yang saya tidak dapat terima. Apa pun sebabnya, Anwar tidak boleh berbuat begitu jika dia seorang yang bertanggungjawab kepada negaranya.

15 Saya boleh memaafkan Anwar atas apa jua keterlanjurannya sebab dia dan saya manusia biasa, tetapi beliau adalah musuh saya dan negara jika apa yang dibuatnya boleh menjejaskan kedaulatan negara dan mengancam keselamatan negara ini.

16 Anwar tidak sepatutnya menyulitkan negara dan meletakkan negara dalam keadaan tergugat untuk melindungi dirinya atas suatu isu peribadi. Anwar tidak penting, yang penting ialah kestabilan negara ini dan 27 juta rakyat yang berada di dalamnya.

17 Siapakah Anwar berbanding 27 juta jiwa rakyat Malaysia yang lain hingga dia boleh berbuat begitu termasuk mengheret ahli-ahli parlimen Australia untuk menekan kerajaan bagi membela dirinya. Itu belum lagi jadi Perdana Menteri seperti yang dicita-citakannya. Bagaimana kalau dia menjadi Pertama Menteri?(nauzubillah).Apakah yang anda dapat bayangkan?

18 Tidak mustahil ramai orang luar yang punya pengaruh dari Amerika, Australia dan Britain akan dihangkutnya untuk membantu Malaysia sehingga kita tidak bebas lagi menentukan hala tuju negara kita sendiri.Apa pun masalah yang dihadapi oleh negara ini, tokoh-tokoh dari negara-negara itulah yang akan dijadikannya rujukan.

19 Ketika itu, apa yang pernah cuba dielakkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dan disambung oleh kepemimpinan sekarang akan berlaku. Di mana ketika itu kita akan saksikan bagaimana orang luar akan menentukan apa yang patut kita buat dan apa yang tidak patut kita buat untuk negara kita sendiri.

20 Ini bukan soal hubungan baik antara individu dua atau tiga atau lebih negara. Ini cara-cara yang keterlaluan, tidak bijaksana untuk jangka sederhana dan panjang yang perlu dielakkan oleh sesiapa sahaja yang bertanggungjawab ke atas negaranya.

21 Anda patut tahu batas-batas hubungan itu, tentang apa dan setakat mana yang perlu dibantu. Anda patut jelas tentang itu sebab jika tersilap langkah buruk padahnya kepada kebebasan dan kedaulatan negara Malaysia.

22 Saya tidak pernah mengajar anak-anak murid saya baik dalam subjek sejarah, moral, pendidikan sivik, kewarganegaraan dan pendidikan Islam tentang meminta bantuan asing untuk kepentingan peribadi.

23 Tetapi yang pernah saya ajar kepada anak murid saya ialah bagaimana negeri atau negara boleh jatuh ke tangan kuasa asing jika dendam kepada seseorang sampai membutakan mata hati kepada kebenaran.

24 Yang pernah saya ajar ialah bagaimana tindakan meminta campurtangan individu, syarikat, dan kuasa asing akan menyebabkan negeri atau negara kita hilang kedaulatan. Anda patut tahu bagaimana campur tangan British di negeri Perak, bagaimana kemasukan tentera Bugis ke Kedah dan betapa liciknya Francis Light ketika ingin menguasai Pulau Pinang.

sumber - gurubashid

No comments: