Friday, November 27, 2009

Nik Abdul Aziz perlu namakan pengganti

RANTAU PANJANG 26 Nov. - Barisan kepimpinan Pas Kelantan perlu segera menamakan seorang pengganti yang jelas kepada Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan bukannya memberi pelbagai pendapat yang berbeza-beza mengenai isu tersebut.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Mustapa Mohamed berkata, hanya dengan cara ini nasib rakyat dapat dibela selepas barisan kepimpinan diterajui Nik Abdul Aziz sekarang bercelaru dengan masalah dalaman parti.

Beliau berkata, masalah dalaman yang dihadapi Pas negeri itu menyebabkan kebajikan rakyat terjejas kerana tumpuan pemimpin telah beralih arah.

"Sudah jelas mereka akan kekurangan tumpuan untuk menyelesaikan masalah rakyat kerana lebih menumpukan kepada masalah dalaman parti.

"Setakat ini kita tidak nampak lagi bahawa hal ini akan selesai. Isu pengganti ini memanglah satu isu yang harus diputuskan lebih cepat," katanya.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri ditemui pemberita pada majlis penyerahan sumbangan kepada mangsa banjir di pusat pemindahan sementara di Stesen Keretapi Rantau Panjang di sini hari ini.

Konflik dalaman Pas Kelantan semakin parah baru-baru ini sehingga menyebabkan Nik Abdul Aziz mengarahkan menantunya, Ir. Abdul Ariffahmi Ab. Rahman meletakkan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

Sehubungan itu, banyak pihak mula mengeluarkan kenyataan mengenai kedudukan Mursyidul Am Pas itu sebagai pentadbir negeri ini termasuklah Timbalan Pesuruhjaya Pas III Kelantan, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah.

Mohd. Amar semalam menyarankan Nik Abdul Aziz agar menamakan penggantinya lebih awal untuk mengelakkan timbul kekalutan apabila tiba masanya beliau melepaskan jawatan itu kelak.

Dalam hubungan ini Mustapa berkata, Nik Abdul Aziz sepatutnya membuat keputusan kerana beliau tidak boleh memegang jawatan tersebut selama-lamanya.

"Tidak ada sesiapa yang boleh menongkat langit sampai bila-bila. Maka harus ada pengganti yang sudah dikenal pasti.

"Macam kita di peringkat Pusat, Perdana Menteri akan digantikan oleh timbalannya. Di Kelantan ini pula, semua orang tampil dengan pendapat yang berbeza-beza," tegasnya.

No comments: