Wednesday, March 11, 2009

RM60 bilion Pakej Rangsangan ke II. Pihak Pembangkang Tak Tahu Nak Ulas Apa...

Pakej RM60 bilion


Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bersalaman dengan Datuk Seri Najib Tun Razak selepas timbalannya itu membentangkan pakej rangsangan ekonomi kedua bernilai RM60 bilion di Parlimen, semalam. – UTUSAN/MOHD. NAIM AZIZ

KUALA LUMPUR 10 Mac – Melebihi jangkaan! Kerajaan hari ini mengumumkan pakej rangsangan tambahan berjumlah RM60 bilion – suntikan yang dijangka mampu memulihkan ekonomi negara yang lembap kesan kemelesetan global dan pada masa sama, memastikan kesejahteraan rakyat.

Pakej yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak itu lebih sekali ganda daripada sekurang-kurangnya RM30 bilion atau 30 peratus daripada Bajet 2009 yang diharap-harapkan oleh pelbagai pihak termasuk penganalisis ekonomi.

Bajet Mini yang dibahagikan kepada empat teras itu akan dilaksanakan dalam tempoh dua tahun iaitu 2009 dan 2010.

- Teras pertama sebanyak RM2 bilion akan memberi tumpuan mengurangkan pengangguran dan menambah peluang pekerjaan;

- Teras kedua, RM10 bilion untuk meringankan beban rakyat terutamanya golongan mudah terjejas;

- Teras ketiga, RM29 bilion untuk membantu sektor swasta menghadapi krisis dan

- Teras keempat, RM19 bilion untuk membina keupayaan masa depan.

Mungkin tidak menyangka saiz ‘Bajet Mini’ yang cukup besar akan diumumkan, Najib yang juga Menteri Kewangan langsung tidak diganggu oleh Ahli Parlimen termasuk pembangkang sepanjang pembentangan sejam 17 minit – berbeza ketika beliau membentangkan pakej rangsangan pertama RM7 bilion November tahun lalu.

“Jumlah RM60 bilion ini merupakan hampir sembilan peratus daripada KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar). Pelaksanaan Pakej Rangsangan yang bersaiz besar seperti ini adalah kali pertama dilakukan dalam sejarah ekonomi negara,” katanya ketika membentangkan Rang Undang- undang Perbekalan Tambahan 2009 atau Bajet Mini itu bagi bacaan kali kedua di Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Najib, daripada jumlah pakej rangsangan kedua itu, sebanyak RM15 bilion merupakan suntikan fiskal, RM25 bilion Dana Jaminan, RM10 bilion pelaburan ekuiti, RM7 bilion daripada inisiatif pembiayaan swasta (PFI) dan off-budget serta RM3 bilion insentif cukai.

Beliau yakin peruntukan RM206 bilion dalam Bajet 2009, ditambah RM7 bilion Pakej Rangsangan Pertama dan kini RM60 bilion dalam Bajet Mini mampu mengurangkan kesan penguncupan ekonomi global ke atas ekonomi negara.

Memandangkan senario ekonomi global yang meruncing, Najib berkata, Pakej Rangsangan Kedua ini perlu bersifat lebih komprehensif dan bersaiz besar yang menjangkau lebih banyak sektor ekonomi dan kumpulan sasaran.

Ini termasuk pekerja, pengguna, pelabur, peniaga kecil dan sederhana, pengeksport dan graduan menganggur.

Di samping itu, langkah-langkah yang dirangka bukan sahaja memberi tumpuan kepada usaha merangsang ekonomi dalam tempoh terdekat tetapi merangkumi inisiatif membina kapasiti ekonomi jangka panjang.

Ini menurutnya, akan menjamin Malaysia lebih bersiap sedia untuk meraih segera peluang tatkala ekonomi global kembali pulih kelak.

“Kerajaan beriltizam untuk terus melakukan segala yang termampu untuk mengukuhkan keyakinan rakyat dan meringankan keperitan yang dirasai terutamanya kepada mereka yang mudah terjejas.

“Kerajaan akan memastikan kesejahteraan semua rakyat akan terus dibela dan tiada yang terpinggir daripada mendapat manfaat langkah- langkah yang dilaksanakan,” katanya.

Sebagai bukti keprihatinan kerajaan terhadap kerumitan rakyat, teras pertama dan kedua dalam Bajet Mini memberi tumpuan menyeluruh daripada soal memberi latihan, menjaga kebajikan dan mewujudkan peluang pekerjaan kepada pekerja yang diberhentikan serta siswazah menganggur sehingga kepada subsidi tol, gula, roti dan tepung gandum.

Menurutnya, sebanyak RM674 juta diperuntukkan sebagai subsidi tambahan untuk mengelakkan kenaikan harga bahan makanan harian.

“Tanpa subsidi ini, harga gula akan meningkat 47 sen sekilo, tepung gandum naik 60 sen sekilo dan roti 400 gram meningkat 26 sen,” katanya sambil menambah sebanyak RM480 juta lagi disediakan supaya kadar tol tidak dinaikkan.

Untuk mengurangkan pengangguran dan menambah peluang pekerjaan, Najib berkata, kerajaan akan mewujudkan 163,000 peluang latihan dan penempatan pekerjaan di sektor awam dan swasta. Ini meliputi 63,000 kakitangan untuk mengisi kekosongan jawatan di pelbagai agensi kerajaan termasuk 13,000 jawatan pegawai kontrak.

No comments: