Monday, March 2, 2009

Pakatan Rakyat Semakin Keliru

Kerajaan BN-Pakatan tidak jelas
KOTA KINABALU 1 Mac - Cadangan Pas untuk menubuhkan kerajaan campuran antara Barisan Nasional (BN) dan pakatan pembangkang memerlukan perbincangan dan kajian mendalam.
Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, setakat ini, cadangan Pas itu adalah tidak jelas dan terlalu umum mengenai bentuk kerajaan campuran yang dimaksudkan.
“Saya tidak tahu apa yang dimaksudkan Pas dengan kerajaan campuran itu. Perkara ini memerlukan penjelasan yang lebih terperinci,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita pada majlis pertemuan dan ramah mesra calon-calon Wanita dan Majlis Tertinggi UMNO di Bangunan UMNO Sabah di sini hari ini.
Muhyiddin mengulas kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini, yang mencadangkan supaya BN dan pakatan pembangkang membentuk satu kerajaan campuran.
Abdul Hadi berkata, kerajaan baru tersebut perlu dibarisi oleh pemimpin dan wakil dari semua parti sama ada BN atau pembangkang.
Cadangan itu turut mendapat sokongan Ketua UMNO Bahagian Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah yang mendakwa, kerajaan campuran itu akan membawa kestabilan kepada negara ini.
Muhyiddin yang juga Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, perkara itu masih belum dimaklumkan sepenuhnya termasuk rangka kerja yang dimahukan.
Sementara itu, Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Tan Sri Rafidah Aziz, menyifatkan cadangan berkenaan tidak perlu kerana BN sememangnya sebuah kerajaan campuran yang mewakili semua kaum dan agama.
“Saya berpendapat, cadangan tersebut yang datang daripada pembangkang adalah satu helah politik mereka kerana mahukan simpati,” katanya.
Menurutnya, pakatan pembangkang merupakan antara penyebab utama kepada suasana tidak harmoni kaum iaitu dengan memainkan sentimen serta isu-isu perkauman dan agama.

No comments: